Adresa: PASAJUL PIETONAL CORNELIU COPOSU, Satu Mare
În contextul creat de marcarea Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului, Municipiul Satu Mare va deveni spațiul unde copiii, dascălii, bibliotecarii și membri din comunitate pot lua parte la o suită întreagă de activități culturale și artistice, menite să readucă în atenția publicului importanța copiilor în societate, rolul pe care îl ocupă școala și biblioteca în procesul de educație permanentă, prin mijloace non formale, implicarea acestor instituții în promovarea culturii de calitate și a educației prin cultură.
O altă componentă a activităților propuse vizează recunoașterea profesionalismului profesorilor de muzică și a bibliotecarilor activi și dedicați, contribuția acestora în educarea copiilor și tinerilor, precum și în stimularea inițiativelor culturale, artistice și civice cu sprijinul comunității.
Astfel că inițiatorii campaniei și instituțiile partenere își propun să coalizeze comunitatea sătmăreană în jurul a două probleme identificate și anume: în foarte puține școli din municipiu și județ sunt activate și funcționează coruri ale elevilor, iar colecțiile multor biblioteci școlare și ale majorității bibliotecilor comunale sunt învechite și insuficiente pentru a răspunde actualelor nevoi de studiu, informare și lectură ale elevilor și cadrelor didactice.
Prin urmare, obiectivele generale ale Campaniei „Nicio școală fără cor–Donează o carte pentru viitor” sunt: Menținerea corurilor de elevi și creșterea numărului acestora, prin implicarea directă a profesorilor care predau disciplina Educație muzicală; Promovarea muzicii ca formă de exprimare artistică; Dezvoltarea deprinderilor muzicale, motrice, ritmice și melodice ale elevilor prin maniere inovative; Dezvoltarea și înnoirea colecțiilor gestionate de bibliotecile școlare și bibliotecile publice, în special cele comunale, prin contribuția comunității; Promovarea bibliotecilor, a serviciilor pe care le oferă segmetelor de public pe care îl deservesc; Promovarea cărții și a beneficiilor lecturii; Atragerea copiilor și tinerilor spre bibliotecă și spre actul cultural-artistic; Crearea unui cadru propice pentru cooperare, dialog și implicare activă între instituțiile de învățământ, instituțiile publice, asociații civice, asociații profesionale și comunitate, în vederea identificării și soluționării unor probleme/interese imediate ale copiilor și tinerilor.
Organizatorii campaniei au pregătit o serie de activități dinamice și creative, pline de ritm și de culoare, în spiritul ludic al copilăriei, precum: cups songs, muzică corală, muzică instrumentală, jocuri ritmice, face painting, ateliere de lectură, colectă de cărți pentru dezvoltarea colecțiilor în biblioteci școlare și biblioteci comunale, flashmobul „Banaha” etc.
Participanții la campanie sunt invitați să adopte o carte oferită de Biblioteca Județeană Satu Mare și să doneze o alta în schimbul ei. Cărțile donate de către participanți trebuie să fie noi și în acord cu actuala programa școlară, astfel încât să poată răspunde nevoilor de studiu și lectură ale elevilor și tinerilor care apelează la serviciile bibliotecilor școlare și ale celor publice. Cărțile astfel colectate vor fi direcționate către două biblioteci școlare și către cea mai merituoasă bibliotecă publică comunală din județ.
Evenimentul este susținut de Primăria Municipiului Satu Mare, Asociația Națională a Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România – filiala Satu Mare și Asociația Bibliotecarilor din România – filiala Satu Mare.
Argumentele campaniei:
„Corul, dansul şi alte preocupări artistice care adună copiii în echipă sunt factori esenţiali din punct de vedere social pentru dezvoltarea ulterioară a personalităţii copiilor. Corul este cea mai ieftină modalitate de a-i aduna pe copii în echipă şi de a le stimula sensibilitatea. Copiii vin cu sufletul deschis, sunt absolut sinceri, iar acest lucru este recompensa cea mai frumoasă. (...) Corul este o expresie a spiritului comunitar. Iar acolo unde se dezvoltă un spirit comunitar, responsabilitea individului este alta, iar factorii perturbatori de convieţuire se estompează. Dar există şi o componentă culturală pentru că atunci când sunt cântate piese din ţări diverse sau din perioade istorice diferite, copilul îşi îmbogăţeşte orizontul şi îşi stimulează curiozitatea vizavi de culturile reprezentate artistic.“, este opinia lui Voicu Popescu, Dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal”, în: https://doxologia.ro/societate/cultura/dirijorul-voicu-popescu-corul-este-o-expresie-spiritului-comunitar.
Lectura trebuie să facă parte din modul de a fi al omului contemporan iar bibliotecile să fie receptate ca centre eficiente de comunicare culturală şi socială. Ele sunt răspunzătoare de calitatea informaţiilor şi cunoştinţelor oferite comunităţii și au un rol accentuat în gestionarea resurselor informaţionale universale. Însă, fără a avea capacitatea și resursele necesare pentru a-și dezvolta colecțiile în ritmul producției editoriale, acest rol rămâne doar la nivel declarativ.
Datele furnizate prin intermediul documentelor statistice relevă faptul că pentru achiziția de carte nouă în bibliotecile comunale din întreg județul a fost alocată suma totală de 28.110 lei, reprezentând 1,47% din totalul bugetelor alocate de primării pentru biblioteci, astfel că fiecare locuitor din mediul rural a contribuit pentru înnoirea colecțiilor, în anul 2018, cu suma de 0,15 lei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu