Adresa: VETIS, Satu Mare
De când primii ochi s-au deschis peste aceste meleaguri, bătrânii povestesc cum, într-o zi, pavăza de stâncă și de humă a Pământului, a prins suflet, s-a înălțat, și s-a preschimbat în cer.
Apa și glia s-au separat și și-au împărțit răsadurile - OMUL i-a fost dăruit PĂMÂNTULUI iar PEȘTELE, APEI.
Mai apoi, vântul din patru zări a adus peste noi patimi și leacuri: Setea, Foamea, Visul și Dragostea. Așa au trăit cu toții fericiți în leagănul lumii până când, pentru a-și îndeplini VISUL, omul și-a făcut cuib peste păduri și a zidit cu pietre gura izvoarelor.
De atunci, SETEA și FOAMEA tuturor viețuitoarelor au cerut să fie potolite. Dar unde să-și stingă omul setea, unde să-și adape animalele care-i astâmpărau foamea și-l apărau în vremuri vitrege, acum că zidise gura izvoarelor? - în lacuri și râuri. În apa fără de care viața nu se împlineste, în apa în care a întâlnit peștele. Și de la pești am învățat cu toții să ne zbatem sau să tăcem, să trecem peste greutăți și prin toate cele lumești.
Urmărindu-le viața, am descoperit atâtea și atâtea taine și împletituri ale rosturilor care leagă uscatul de ape. Am luat aminte, si cu ele, bine puse în desaga cunoașterii omenești, am traversat anevoie secole la rând, întrezărind culmile înmiresmate ale acelor mii de ani de pace scriși din vechime, prăbușindu-ne apoi ca într-un dans al blestemului și fericirii în cele mai negre sfâșieri împotriva aproapelui nostru și a neamului omenesc.
În puținele clipe în care am știut să ne ascultăm magii și înțelepții, am luat seama și la câte curgeau pe sub luciul apelor. Iar cei mai luminați dintre oameni au prins a desluși graiul peștilor, au căpătat de la ei sfaturi și snoave, au făcut din solzii argintii zale pentru războaiele cele mai crunte și din carnea dulce si albă, prilej de ospețe fermecate scăldate în graiuri de harpă și chiot de miri botezați în Dragoste curată. Viețile oamenilor s-au împletit astfel cu cele ale peștilor care s-au prins în ițele și năvoadele noastre.
Dimpreună am scris și scriem. Cu sânge și apă, destinul acestei lumi albastre și învârtite.
SÂMBĂTĂ, 7 SEPTEMBRIE 2019, pe terenul de fotbal al Vetișului și spațiile adiacente:
08:00 – 17:00
Concurs de pescuit pe Someș
09:30 – 10:00
Caiac-canoe pe Someș cu Ivan Patzaichin și invitați speciali din România și Ungaria.
09:30 – 18:30
Desfășurarea concursului de pescuit pe Someș.
10:00
Deschiderea oficială a Festivalului VFF (vetiș Fish Fest)
10:00 – 23:59
Pentru trup avem: muuulte preparate pe bază de pește, apă vie :), sucuri naturale, vinuri și bere artizanală.
10:30 – 12:30
Concurs culinar de ciorbă de pește
11:30 – 13:30
„Parada culinară” a bucătarilor șefi.
12:00 – 17:00
Atelier de dans și improvizație vocală pentru copii, condus de animatori socio-culturali profesioniști.
12:00 – 17:00
Anonimo – Teatru de stradă tradițional, ateliere de teatru pentru copii, cursuri de mânuire păpuși pentru cei mici.
12:00 – 19:00
Ateliere meșteșugărești interactive (olărit, opincărie, instrumente arhaice, etc.)
15:00 – 16:30
Dezbatere publică ”Valorificarea resurselor locale, inclusiv a tradițiilor cu specific pescăresc”
17:00 – 18:30
Spectacol folcloric interetnic.
17:30 – 19:00
Povești pescărești la ”groapa de pește”.
19:00 – 20:00
Cultură-n șură – vizează reintroducerea în circuitul teatral profesionist a comunităţilor izolate de la sate.
20:30 – 22:00
Caffe concert cu Petra Acker and the band, proiecții vizuale.
22:15 – 23:45
Concert Maria Răducanu și prietenii.
23:55
Lansăm împreună 500 de lampioane
Că o fi fost sau nu o fi fost cum spune basmul, nu mai știm. Dar, cum o singură minte nu poate cuprinde câte țes mai multe inimi puse laolaltă, vă așteptăm pe toti la VFF (Vetiș Fish Fest) să ne amintim împreună.
Să țesem basm nou!
Doar al nostru!
Musai de DRAGOSTE!
Este vorba despre Vetiș Fish Fest, un festival pescăresc cum nu s-a mai văzut în regiunea noastră, prin care se dorește resuscitarea și promovarea unei ocupații de bază a localnicilor care trăiau odinioară pe malurile Someșului.
Organizarea festivalului este posibilă datorită unui proiect depus de Primăria Vetiș la Grupul Local de Acțiune pentru Pescuit FLAG Satu Mare și pentru care s-a obținut finanțare europeană, scopul acestuia fiind promovarea valorilor culturale și a cooperării între localitățile prin care curge Someșul de o parte și de alta a graniței româno-maghiare.
Programul va cuprinde atât concursul clasic al pescarilor sportivi, cât și o plimbare cu caiac-canoe pe Someș, concurs culinar de ciorbă de pește, dar și diverse ateliere meșteșugărești, ateliere de dans și teatru de păpuși pentru copii, spectacole de teatru-n șură , spectacol folcloric, concert de muzică cultă în biserica reformată din localitate, dar și caffe concert cu Petra Acker & Band și cu Maria Răducanu și prietenii.
”Va fi ca un mare picnic familial, așa că sătenii și oaspeții lor vor putea să-și întindă păturile pe terenul de fotbal, unde se vor desfășura majoritatea manifestărilor, și să se bucure de toate programele pe care le pregătim, inclusiv un spectacol pe o scenă inedită sub forma unui velier ancorat lângă un ponton” – anunță organizatoarea Ioana Amalia Kerekes.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu